IDA GAMULIN, klavir

Ida

Ida Gamulin, vodeće je ime hrvatskog pijanizma srednje generacije. Rođena u Splitu, hrvatsko-austrijskog podrijetla, unatoč izrazitoj sklonosti za prirodne znanosti, priklonila se glazbi, te je diplomirala na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi prof. Jurice Murai. Usavršavala se u Weimaru kod Rudolfa Kehrera te u Londonu kod Alfreda Brendela, Annie Fischer, Johna Lilla i Stephena Kovacevicha.

Uz niz nagrada na pijanističkim natjecanjima ističe prestižnu nagradu Svetislav Stančić, na Jugoslavenskom natjecanju glazbenih umjetnika, nagradu Milka Trnina te Specijalnu nagradu na Festivalu u Freiburgu.

Međunarodnu karijeru započinje osvajanjem nagrade Myra Hess u Londonu (1983) koja joj po uspješnom South Bank debiju, donosi solističke nastupe u glasovitoj dvorani Queen Elizabeth Hall kao i u drugim europskim glazbenim sredistima, SAD-u, Aziji i Južnoj Africi..

Gošća je velikih festivala u Spolettu, Freiburgu, Varni, Stratfordu i Janaček festivalu, na kojima je nastupala uz ugledne dirigente i orkestre. Nakon koncerta u Londonu uz Marthu Argerich i Stephena Kovacevicha, sve češće surađuje s poznatim europskim glazbenicima.

Snimala je za CBS, BBC, France Musique, Bayerischer Rundfunk, diskografsku kuću EMI-Mava, te za nacionalne diskografske nakladnike. Do sada je objavila 21 nosač zvuka u suradnji sa diskografskom kućom Croatia Records.

Njezina snimka Brahmsove Sonate u fis-molu proglašena je najboljom izvedbom na American Classical Musical Directory.

Uz klasični pijanistički repertoar, s pažnjom njeguje glazbu suvremenih hrvatskih skladatelja koji joj posvećuju svoja djela, a osobito opus Dore Pejačević, čiji je cjelokupan opus glasovirskih minijatura priredila za tisak.

Članica je žirija pijanističkih natjecanja i redoviti profesor na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Predsjednica je Europskog udruženja klavirskih pedagoga Hrvatske. Redovito održava seminare interpretacije kao gostujući profesor uglednih europskih akademija I članica je žirija međunarodnih pijanističkih natjecanja.

Tko je Online

Imamo 4 gostiju i nema članova online